Zıralı ve Çullu Köfte Tarifleri

Zıralı ve Çullu Köfte Tarifleri

ZIRALI (KİMYON) KÖFTE

Malzemesi:

-500 gr yağsız dana kıyma

-1 su bardağı düğü

-1 su bardağı kimyon

-1 yumurta, tuz, karabiber

Hazırlanışı: Yukarıdaki malzemeler iyice yoğrulur. Başparmak gibi kalın ve uzun şekillerde dökülür.

Pişirilişi: Tavada bol sıvı yağda kızartılır.

Servis: Tabağa konan pişmiş köftelerin yanına + domates + maydanoz ve az pilav veya makama konarak takdim edilir.

ÇULLU (KADINBUD) KÖFTE

Malzemesi: 

-500 gr yağsız koyun veya dana eti

-1 çay bardağı pirinç

-1 adet ince kıyılmış kuru soğan

-Maydanoz, tuz, karabiber

-1 yumurta

-2 çay bardağı un

-Sıvı yağ

Yapılışı: Pirinç bir miktar su ile ateşte haşlanır. Suyu varsa süzülür. Ayrı bir tavada soğan yağ ile pembe olasıya öldürülür. Üzerine mevcut kıymanın dörtte üçü (3/4) ü konur. Kıymanın suyu çekilesiye kavrulur. Ateşten inince sıcağı ile kıymanın geri kalan dörtte biri (1/4) çiğ olarak eklenir ve kavrulmuşu ile karıştırılır ve üzerine (tuz + karabiber + maydanoz) ilave edilir. Hepsi tekrar karıştırılır. İç hazırdır. Diğer bir kapta( 1 yumurta + un + su + tuz) ilave ile bulamaç olacak şekilde (boza kıvamında) karılır. Her biri çay bardağı ağzı genişliğinde köfteler yapılır. Geniş bir tabağa yan yana dizilir.

Köftelerin kızartılışı: Tavaya köftelerin boyunu aşacak kadar sıvı yağ konur. Yağın etrafa (kızartma yaparken) sıçramaması için içine az tuz veya un katılır. Köfteler tek tek önceden hazırlanan yumurtalı un bulamacına batırılarak, kızgın yağa atılır. Köfteler pembe olasıya iki tarafı da pişirilir.

Sivrihisar Yemekleri

Tahsin ALTIN
Eskişehir İli Sivrihisar İlçesi
Merkez Folkloru -2014

exprt

Categories: Sivrihisar Yemekleri