Sivrihisar’ın Toprakla Mayalanan Ünlü Üzüm Pekmezi

Sivrihisar’da Bağ Bozumu !

Çoğalmaktır, coşkudur, berekettir bağ bozumu…

Her kültürün bağbozumunu karşılama ve kutlama anlayışları farklı olsa da ortak olan şey emek, umut ve berekettir. Sivrihisar’da asma yapraklarından gelen bereket ile bağcıların emeklerinin karşılığını alma vaktinin gelmesi bahar kokulu bağlara…

Derler ki eskiler, bağbozumu geldiğinde üzümler gelin olurmuş. Bağcıların gönlünde düğündür adeta bağbozumu…

Asma yapraklarından gelen bereket, umutlara açılan bir kapı gibi heyecanlıdır. Bir yılın semeresinin alındığı Bağ Bozumları bir nevi müjde olduğundan üreticilerin yüzündeki mutluluğu görebiliyorsunuz.

Sivrihisar yöresinde yetişen üzümlerinin geleneksel yöntemler ve yılların verdiği tecrübeyle birleşmesiyle tadına doyum olmaz güzellikte pekmezler meydana geliyor.

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinin eşsiz lezzetleri arasında yer alan toprakla mayalanmış karamel rengindeki dövme pekmezi yörede sofraların vazgeçilmezi olarak biliniyor.

Sivrihisar’da eylül ve ekim aylarında başlayan bağ bozumları sonrası pekmez yapımı başlıyor. Bozuma hazır olan üzümler geleneksel yöntemlerle elde bağ makası ya da bağ bıçağı kullanılarak dalından alınarak küfelere dolduruluyor. Ezilerek şıra halini alır ve dev kazanlarda kaynatılmaya başlan pekmez, daha sonra pekmez toprağı eklenerek mayalanır. Kıvamını ve rengini bu mayalama işlemiyle alır pekmezler. Ardından süzülerek dinlendirilir ve 1 hafta ile 10 gün süresince derin fıçılarda dövülür. Son aşama olarak katılaşıp kıvamını ve karamel rengini alan pekmez sofralarda yerini alır.

Bağ sahipleri sene boyunca kendilerine yetecek kadar pekmezi aldıktan sonra katkısız, doğal ve sağlık açısından oldukça faydalı yöreye özgü pekmezi çarşamba günleri ilçede kurulan köy pazarındaki tezgahlarda satışa çıkarmaktadırlar. Civar illerden de talebin oldukça fazla olduğu bu lezzete ulaşmak için birçok insan Sivrihisar köy pazarını ziyaret ediyor.

Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, Sivrihisar yöresinde yetişen üzümlerden geleneksel yöntemler ve yılların verdiği tecrübenin birleşmesiyle tadına doyum olmaz güzellikte pekmezler yapıldığını belirterek, “Bu aylarda yapılan pekmezlerimiz Sivrihisar tezgahlarındaki yerlerini aldı. Sivrihisar Dövme pekmezini henüz bilmeyenler varsa faydası saymakla bitmeyen tamamen doğal ve sağlıklı bir şekilde üretilen bu lezzeti kaçırmamalarını tavsiye ederim” dedi.

Categories: Sivrihisar Haberleri

Yorum Yaz

Mail adresi yazarsaniz yayinlanmayacaktir.
Gerekli alan*