Sivrihisar’ın Neyi Meşhur

Yemeklerden: Bamya çorbası, Arabaşı, Kelem dolması, Un ve met helvası, Bazlama, Bulgur pilavı, Yaprak sarması

Yetişen bitkiler: Hünnap, Kepen kelemi ve pırasası, Koçaş patlıcanı

Geleneksel yiyeceklerinin başında, arabaşı gelir. Un, tuz ve suyla yapılan ve tepsilere dökülüp soğuduktan sonra dilimlenen hamuru vardır. Yağlı tavuk ya da horoz suyu kaynatılarak içine limon, tuz, kurutulmuş biberle hazırlanan arabaşı suyu vardır. Hamur dilimleri tahta kaşıkla kaynar tavuk suyuna daldırılır ve yutulur. Hamuru suya kaçıran helva alır.

Ayrıca buranın bir de “Bazlama” denilen ekmeği meşhurdur, bazlamanın pidesi de yapılır. Sivrihisar’ın aynı zamanda bamya çorbası, kelem (lahana) dolması ve un helvası meşhurdur. Bunun yanında meşhur bulgur pilavını ve yaprak sarmasını da unutmamak gerekir. Yaprak sarması ve kelem dolması – Kelem dolması ise “dene” ile yapılmaktadır. Deneyi soracak olursanız bunu ancak Sivrihisarlı olanlar bilir. (Dene: Bulgurun çok daha incesi.) Ayrıca pırasa dolması, limonla birlikte servis edilirse mükemmel olur. Ama o da Kepen’in pırasasıyla olunca harikadır.

Kültür: Yöreye has örf ve adetleri, giyecekleri, takıları, konuşma şivesi ve halk bilimi

Yetişen ünlüleri ve geçmiş tarihi eserleri ile meşhurdur. Hakıkları da unutmamak gerekir.

Zaten bu web sitesini, geçmişimizin ve kültürümüzün ne kadar köklü ve zengin olduğunu göstermek için açtık.

Konu başlıklarından

Sivrihisarın Tanıtımı

Sivrihisar Kültürü

Sivrihisar Yemekleri

Sivrihisar Tarihi Eserler

Sivrihisar Ünlüleri

bamya-corba arabasi yemekler-2yemekler-7 yemekler-6 yemekler-5  su-borek  yemekler-3   kelem-dolmayemekler-4kuru-fasulye  kapama guvec yemekler-1 dugu-corbamuska-baklavatatli

Categories: Genel