Sivrihisar’ın Ağız Tadı “Hünnap”

hunnap-hirnap“Hünnap”, SİVRİHİSAR’da bilinen adı ile “Hırnap”,”Hınnap” yüksek kalın kolları olan ve oldukça dikenli bir ağaca sahiptir. Hünnap meyvesinin olgunlaşmamış hali zeytin yeşili, olgunlaşmış hali ise koyu kırmızı renktedir. Eti olgunlaşmadan önce beyaz, olgunlaştıktan sonra ise sarıdır. İğdeden biraz daha iridir. Tadı elma, iğde, üzüm tadlarının karışımını çağrıştıran ferahlatıcı meyvedir. Tazesinin tadı da oldukça güzeldir. Eylül sonu, Ekim başı çıkar. Asıl vatani Suriye’dir.

İlçemin insanında üretkenlik oldukça düşük seviyededir. Bu bitki ise ilçemiz için çok ideal bir bitkidir. Yöremize çok uygun bir ağaç olan Hünnap’ın “Ağaçlandırma çalışmalarında” üzerinde sıklıkla durulması gerekir.

AĞACIN ÖZELLİKLERİ;

—Kumlu, geçirgen ve nemli topraklara daha uygundur.

—Sağlam bir kök yapısına sahip olduğundan susuzluğa dayanıklıdır.

—Kültür ırkı bir meyve olmadığı için hastalık ve zararlılara oldukça dayanıklıdır.

—Gübreleme ve sulama istemez.

—Budama gerekli değildir. Sadece şekil vermek ve kuru dallar için budama yapılabilir.

—Rutin ilaçlama gerektirmez.

—Soğuğa dayanıklı olmasına rağmen çiçeklenme döneminde erken donlardan zarar görür.

C VİTAMİNİ MİNERAL VE İNORGANİK MADDE İÇERİĞİ BAKIMINDAN ZENGİNLİĞİ İLE;

—Bronşit, astım gibi akciğer hastalıklarında balgam söktürücü olarak,

—Göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, müshil ve kan temizleyici olarak,

—İdrar yolu hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında,

—Karaciğer ve kalp-damar rahatsızlıkları,

—Kandaki kolesterol düzensizliğinin giderilmesi ve şeker hastalığına karşı kullanılır.

Hünnap meyvesi yeterince tanıtımı yapılamamış olup, dolayısıyla çoğu kişi tarafından tanınmamaktadır. Amacımız yaş ve kuru olarak da tüketilebilen çekirdeklerinin bile insan sağlığına faydası olan, Sivrihisar’a uyumlu, C vitamini yönünden çok zengin bir meyve olan “HÜNNAP” meyvesini tanıtabilmek ve hak ettiği konuma gelmesini sağlamaktır. Hepinize saygılar sunar,”Hünnap” tadında günler dilerim.

11.5.2010 – Necmi Günay

eml