Met Helvası

methelvaMet helvası ticari bir gıda olarak bazı tatlıcı ve şeker imalathanelerinde yapılmaktadır. Dükkanlardan paket içinde hazır olarak, hediyelik veya yemek için satın alınmaktadır. Met helvasının malzemesi de ( Un + şeker + yağ) dan ibarettir.

Sivrihisar yöresine has bir helva çeşididir. İsmini, met (çelik çomak) oyunundan almıştır. Büyük insanlar da bu oyunu oymaktaydı. Met oyununu kaybeden taraf met helvası yapıp kazanan tarafa ikram edermiş. Bu nedenle adı met helvası olarak kalmıştır.

balkan-met-helvaYapılışı: Unun içine sıvı yağ katılır ve ateşte dört saat karıştırılır ve meyanesi oluşur. Bir gün dinlendirildikten sonra tepsiye alınır. 10 kg şeker 4 lt. suya katılır ve kaynatılır. Su azalıncaya kadar kaynatılır. Yaklaşık 10.5 kilo şeker elde edilir. Tepsi üzerindeki meyaneye sıvı hale getirilmiş şeker katılarak pişmaniye gibi çekerek tel tel hale gelmesi sağlanır. Tellenmeye başlayan helva mermer tezgahta soğumaya bırakılır. 10-15 içinde soğuyan helva elle yuvarlanarak çubuk haline getirilir ve istenilen ölçüde kesilerek servis edilir. Met helvasının hamur oranı fazla olduğundan pişmaniyeden farklıdır.

Sade, kakaolu, antepfıstıklı, cevizli, çikolata kaplı çeşitleri yapılmaktadır. Şehir gelen misafirler çok tercih etmektedir. Eskişehir’den aileler de hem gelen misafirlerine hem de gittikleri yerlere met helvasını hediye olarak götürmektedirler.

* * *

81-ilde-kultur-ve-sehir81 İLDE KÜLTÜR ve ŞEHİR
ESKİŞEHİR VALİLİĞİ YAY. – 2014

BALKAN MET HELVACISI
exprt

Categories: Eskişehir Yemekleri