Mantı

Mantı (Mercimekli – Kıymalı)
Malzemeler
3 Su bardağı un
2 Adet yumurta
400 gram kıyma veya 500 gr. mercimek
Karabiber
Tuz
Sos için
Yarım kilogram yoğurt (Tercihen yağlı koyun yoğurdu)
3-4 diş sarımsak 2 Yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

Hazırlanışı
Un, yumurta, tuz ve su karıştırılarak kulak memesi kıvamında hamur hazırlanır Hazırlanan bu hamur yufka büyüklüğünde açılır. Düz bir hamur tablasının üzerinde 2×2 cm.lik kareler biçiminde kesilir.

Mercimekli mantı yapmak için, yeşil mercimek lapa haline gelene dek haşlanır. Macun kıvamına gelene dek ezilir. İçine tuz karabiber katılarak iyice yoğrulur. Kıyma yerine bu karışım kesilmiş hamurun içine konur. Bu mantı buzdolabında aylarca saklanabilir

Her bir karenin içine küçük bir parça iç mercimek konur. Karenin karşılıklı uçları birleştirilir, küçük bohçalar biçiminde büzülür. Bir tepsi alınır, tepsinin içi çok hafif yağlanır. Hazırlanan mantılar bu tepsiye dizilir ve fırınlanır. Mantı pişirilmek istendiği zaman, fırınlanmış mantılar kaynayan tuzlu suda haşlanır. Servis için mantı bir tabağa konur. Üzerine iyice çırpılmış sarımsaklı yoğurt dökülür. Kızdırılmış tereyağına kırmızıbiber eklenir, yoğurdun üzerine gezdirilerek servis edilir. Mantı kıymalı yapılacaksa, mercimek yerine kıyma kullanılır. “

81-ilde-kultur-ve-sehir81 İLDE KÜLTÜR ve ŞEHİR
ESKİŞEHİR VALİLİĞİ YAY. – 2014

Categories: Eskişehir Yemekleri