Kaymaklı Kabak Tatlısı

Kaymakli-kabak-tatlisiBal kabağı tatlıları ve gözlemesi, Eskişehir’in yerlileri tarafından çok sevilerek yenir. Odunpazarlıların bir adı da “Kabakçı Manavlar”dır. Sonbahar’m son günlerinde çevre köylerden gelen kabak yüklü at arabaları Odunpazarı Meydanı’na dururdu. Kışlık bal kabağı alacak kadınlar bir yorgan iğnesi alarak arabaların yanında toplanırdı. Kabaklara bu yorgan iğnesi batırılırdı. Eğer kabaktan kabarcık biçiminde su çıkarsa o kabağın iyi olmadığına karar verilir, su çıkartan kabak piştiği zaman lapaya dönüşür, diye düşünülür ve bir kış yetecek kadar kabak alınır ve el arabalarıyla evlere taşınırdı. Bir aile kışlık olarak 15-20 tane kabak alırdı. Bal kabakları sadece kabak tatlısı yapmak için değil aynı zamanda kabaklı gözleme yapmak için de kullanılır.

Malzemeler
2 Kilogram bal kabağı
4 Su bardağı şeker
1 Su bardağı temizlenmiş ince dövülmüş ceviz içi
Kaymak

Bal Kabağı yıkanır, dilimlenir ve kabuğu soyulur. Kabağın içindeki etli kısımla kabuk arasında kalan yeşil kısım bırakılacak biçimde soyulmalıdır. Aradaki ince yeşil kısım “kestane” olarak adlandırılır. Odunpazarlı yerliler, ‘”a,..bak kestenelice, pek de gözelmiş” diyerek bu tür kabakları tercih eder. Kabağın çekirdekleri çıkartılır. Üç parmak genişliğinde kesilir ve bir tencereye konur. Üzerine şeker ilâve edilir ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Beş on dakika kadar da kapak açılarak pişirilir ve piştikten sonra bir tepsiye alınır. Tencerede kalan şerbet de kabağın üzerine dökülür ve tepsi fırına verilir. Kabaklar kırmızıya yakın bir renk alana dek fırınlanır. Üzerine ince dövülmüş ceviz içi ve istenilen miktarda kaymak koyarak servis yapılır.

***

81-ilde-kultur-ve-sehir81 İLDE KÜLTÜR ve ŞEHİR
ESKİŞEHİR VALİLİĞİ YAY. – 2014

Categories: Eskişehir Yemekleri