Höşmerim ve Tarifi

Höşmerim ve Tarifi

Höşmerim tatlısı her ne kadar Balıkesir ve Çanakkale’ye özgü bir tatlı olarak bilinse de; Ankara ve Sivrihisar’da da yapılır. Balıkesir’de irmik ve tuzsuz peynirle yapılır. Çanakkale’de ise tencerede pişirildikten sonra fırında üzeri kızartıldıktan sonra servis edilir.

Yeni evlenen bir çiftten eşi akşama bir tatlı yapmasını ister; yeni gelin evde kalan malzemeler ile eşine akşam yemeğinden sonra bir tatlı hazırlar. Yapmış olduğu tatlıyı kendisi de bir şeye benzetemeyen gelin; eşine sorar: “ Hoş mu Erim? “ der ve bu şekilde bu tatlının adı; Höşmerim olarak yayılır.

Malzemesi:

-500 gr. Kaymak veya krema

-100 gr. Kadar un

-250 gr. Pekmez veya gül reçeli veya süzme bal

Yapılışı: Kaymak veya krema tavada eritilir. Üzerine azar azar un katılırken (tavaya yapışmasın diye ) tahta kaşıkla dipten dipten karıştırılarak kavrulur. Kendisine has özel rengi alınca bir tarafı kızartılmış olur. Bu defa tavada öbür tarafı çevrilerek pembeleşene kadar kızartılır. Ilık iken üzerine tercih ettiğimiz tatlılardan birini üzerine dökerek servis yapılır.

exprt
Tahsin ALTIN
Eskişehir İli Sivrihisar İlçesi Merkez Folkloru -2014

Categories: Sivrihisar Yemekleri