Göceli Tarhana Çorbası

Göceli Tarhana Çorbası

tarhana
Hazırlanışı
Göçeli tarhana Anadolu’da Eskişehir, Afyon, Kütahya yöresine özgü bir tarhana biçimidir. Besleyici değeri çok yüksek olan bu tarhananın yazdan hazırlanması gerekir. Her aile kendine yetecek kadar göçeli tarhanayı yazın son günlerinde hazırlar, güneşte kurutur. Tertemiz patiska torbalara doldurur ve kışın kullanır. Göçeli tarhana için geçmişte hamur tekneleri kullanılırdı. Günümüzde hamur teknelerinin yerini plastik kaplar aldı.

Malzemeler (Beş kişilik bir aileye bütün kış yetecek kadar göçeli tarhana için)
10 Kilogram süzme yoğurt.
3 Kilogram göçe
20 Yumurta
3 Kilogram un ve Tuz

Tarhananın hazırlanması
Süzme yoğurt hamur teknesinin içine konur. Az miktarda su eklenerek daha joımuşak bir kıvama getirilir. İçine yumurtalar kırılır, azar azar göçe, un ve tuz katılarak karıştırılır. Bu karışımın eşit olması gerekir. Eşit karışım elde edilince teknenin üstü hafif nemli bir bezle örtülür. Tekne içindeki hamurla bir gece bekletilir. Şişen göceler hamuru kabartır.

Tarhana Serme
Evin avlusunda, tozsuz bir yere temiz, bu iş için kullanılan çarşaflar serilir ve hamur teknesinden bir ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak çarşafın üzerine birbirine değmeyecek biçimde serilir. Akşam olunca toplânır, ertesi gün yine serilir bu işlem Odunpazarlılarm deyimiyle “takır takır kuruyana” dek sürer. Daha sonra patiska torbalara konarak kaldırılır. Tarhana kurutulurken kedi, kuş gibi hayvanlar gelmesin diye evin çocuklan, tarhananın başına nöbetçi olarak konurdu. Çocukların en büyük zevklerinden biri kurumaya başlamış tarhanaları yemekti. Ancak tarhananın içindeki göçe sert olduğu için zor yenirdi. Bunun için şöyle bir tekerleme vardı:
“Tarhana tar tar, boğazımı yırtar. Baklava kardeş, gel beni kurtar.”

Çorbanın hazırlanması
Malzemeler (Beş kişilik):
Bir avuç tarhana
Altı su bardağı ılık su
Bir yemek kaşığı tereyağı
Tuz (Kuru tarhananın içinde tuz olduğu unutulmamalı)
Bir tatlı kaşığı kırmızıbiber
Bir tatlı kaşığı nane.

Göçeli tarhana üç bardak ılık su ile ıslatılır. Yumuşaması için birkaç saat beklenir. Yumuşadıktan sonra tahta bir kaşıkla iyice ezilir. Üzerine geri kalan su eklenerek ağır ateşte yavaş yavaş karıştırarak kaynatılır. Eğer çorba koyu kıvamda olursa biraz su ilâve edilebilir. Çorba kaynadıktan sonra ateşten indirilir. Bir tavada tereyağı eritilir, içine kırmızıbiber ve nane eklenir, çorba üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Categories: Eskişehir Yemekleri