Eskişehir Simidi

Eskişehir Simidi

ESKİŞEHİR SİMİTİ ve SİMİTÇİ FIRINLARI

“Yalnız simitten, sabahın o leziz, insan icadı yemişinden söz açmalıydım. Ama ne yaparsın, çaya kıyamadım. Simidin yanında o da ikici plânda kalıyor ama dostlukları da samimi bir dostluktur. Hiçbir kahvaltı simitle çayın yerini tutamaz…”

İster zengin olsun ister fukara, bu ülkede yaşayan hemen hemen herkesin hayatında bir kez bile olsa tattığı bir yiyecek vardır. Simittir bu… Hamburgerler, sandviçler ortaya çıkmadan önce de vardı simit. Bir başka deyişle günümüzün deyimiyle “fast food” ların atasıdır. Türkiye’de hemen hemen her kentte, ilçede bir simitçi fırını mutlaka bulunur. Evliya Çelebi’ye göre simitçilerin “pirleri Deyyan-ı Hindi’dir. Mübarek mezarı Mısır diyarında Kana şehrinde Abdürrahim yanındadır…”

Eskişehir, daha doğrusu Odunpazarı simidinin lezzeti Türkiye’deki tüm simitlerden farklıdır. Odunpazarı Meydanı’nda yer alan simit fırınının neredeyse yüz yıllık bir geçmişi vardır. Fırın yüz yılı aşkın bir süre aralıksız Karaçalı ailesi tarafından çalıştırılmıştır. Ailenin son fertlerinden, fırının son sahibi Başçavuş Macit (Karaçalı) rahmetli olunca fırın, yine bir simitçi ailesi olan Yüceışık’lar tarafından işletilmeye başlanmış. Odunpazarı simit fırını bir kara fırındır.

Simitler burada meşe odunuyla pişiriliyor. Ustalardan Sami Yüceışık; “ Eskişehir simidinin hamuru İstanbul veya başka yerlerde yapılanlardan farklıdır. Hamurunda süt ve şeker bulunmaz, lezzeti de meşe odunuyla pişirilmesinden geliyor…” diyor.

Odunpazarı simitinde göz kararı un, su, tuz Eskişehir Simidi kullanılıyor. Hamur bekletildikten sonra halka biçimi verilip pekmezli soğuk suya atılır. Susamlanıp pişirilir. Kaliteli bir simit pişirildikten sonra 22 ayar Osmanlı Altını renginde olmalıymış.

Bu fırında yine Odunpazarı’na özgü Haşhaşlı Çörek de yapılıyor. Geçmişte simitçiler maniler söyleyerek satardı simitlerini. Onlardan biri de şöyleydi:

“Eskişehir unundan, Kalabak suyundan, Şimdi çıktı fırından. Haydi taze simit…”

Semtte oturanlar simitçinin sesinden ve okuduğu mâniden simidin hangi fırından geldiğini anlardı.

 ***

81-ilde-kultur-ve-sehir81 İLDE KÜLTÜR ve ŞEHİR
ESKİŞEHİR VALİLİĞİ YAY. – 2014

Categories: Eskişehir Yemekleri