Düğü Çorba ve Tarifi

Düğü Çorba ve Tarifi

Malzemeler:

2 Bardak Düğü

1 Yemek Kaşığı Un Tuz ve Su

İÇ MALZEMESİ

1 Orta Boy Kuru Soğan

50 Gram Tereyağı

20 Gram Salça

5 Bardak Et Suyu

Yapılışı: Düğü; un ve tuz, su ile yoğrulur. Elde edilen hamur leblebi büyüklüğünde dökülür. Tencerede tereyağında ince kıyılmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça ilave edilir ve sonra üzerine su eklenir. Su kaynayınca köfteler ilave edilir. Pişen köfteler servis tabağına alınır. Sarımsaklı yoğurt ya da sirke eşliğinde servis edilir.

Not: Arzuya göre, servisten önce yumurta ilave edilebilir.

* * *

Diğer Bir Tarif

Malzemesi:

-2 su bardağı düğü

-Yarım bardak un

-1 bardak su ve (tuz gereği kadar)

Pişirirken:

-1 fincan sıvı yağ

-1 adet orta boy kuru soğan rendesi -2 adet yeşil sivribiber (ince kıyılmış) -1 yumurta -1 domates rendesi -6 su bardağı su

Servis için:

-Maydanoz, tereyağı, pul biber

-Limon suyu veya sirke zevke göre sarımsaklı yoğurt

Sırası ile köftenin hazırlanışı:

a) (Düğü + un + tuz + su) ile katı hamur olasıya karılır. Tek tek iri leblebi iriliğinde el içi su ile ıslatılarak sabırla ve maharetle yüzlerce adet köfteler yapılır.

Önce tencerede sıvı yağda soğan öldürülür + içine yeşilbiber doğranmıştır + domates rende + ve 6 su bardağı su ile kaynatılır. İçinden 2 su bardağı kısmı alınır.

Diğer kaptaki dökülmüş pişmeye hazır köfteler, üzerine bu iki bardak sıcak su dökülür. (Taneler birbirine yapışmasın diyedir).

Köfteler bu defa çalkanarak pişeceği tencereye (yani soğanlı domatesli bir evvelki) tencereye çalkanarak ilave edilir.

Tekrar hepsi birden 30 dakika kadar kaynatılır. Pişme sonuna doğru içine bir yumurta kırılır. Yemek pişmiştir. Dinlendirilir ve servis edilir.

Servis:

Tabağa suluca kıvamı çorbaya yakın olacak şekilde durulukta konur. Üzerine; Maydanoz kıyılmış + pul biber + sirke veya limon suyu veya isteğe göre sarımsaklı yoğurttan bir miktar tat verecek miktarda konur. En sonunda ise eritilmiş tereyağı gezdirilir.

Peki ne demeli; Sivrihisarımıza has bu güzel leziz köfteye. Tıbben düşünürseniz; B1 vitamini deposuna ne demeli? Her biri leblebi tanesi kadar; usanmadan, bıkmadan yapılan binlercesi ve içine konan; Yumurta – maydanoz – havuç – patates ile… Düşünebiliyor musunuz ağız tadını? Yap servisini tabağa… Dök üzerine ister sirke, ister limon veya yoğurdu ve sonra çal kaşığı… bu güzelliğe can mı dayanır?

Eskişehir merkezinde 90’lı yıllarda yapılan; mahallî yemek yarışında ALTIN MADALYA ile taltif edilmiştir. Tijen Kılıçal’a tebrikler.

dugkoft

 

Sivrihisar’ın Ünlü Yemekleri
Sivrihisar Eğitim Vakfı Yay. 2013
Categories: Sivrihisar Yemekleri