Ciğer Sarma

Ciğer Sarma
Malzemeler
1 Takım ciğer, gömleğiyle birlikte (Kuzu ciğeri olması tercih edilir, kuzunun yağlı içi zan gömlek olarak adlandırılır)
Yarım su bardağı pirinç
Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
Yarım kahve fincanı dolmalık kuş üzümü
Bir adet orta boy soğan
3-4 sap taze soğan
Bir tatlı kaşığı kuru nane
1 Yumurta
Karabiber
Yanm su bardağı sıvı yağ veya üç kaşık tereyağı ve Tuz

Hazırlanışı
Kuzu gömleği yıkandıktan sonra ılık suda bekletilir. Akciğer ve karaciğer birlikte, çok küçük doğranarak tencereye konur. (Bir tavla zarının yarısı büyüklüğünde doğranmalıdır). Bıraktığı suyunu çekene kadar pişirilir.

İçin hazırlanışı
Soğan incecik doğranır, doğranan soğan ve fıstıklar pembeleşene kadar ayrı bir tencerede kavrulur. Yaprak Sarması yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinç ilave edilir.
Pirinçler şeffaflaşana kadar kavrulmaya devam edilir. Bir su bardağı sıcak su, tuz ve kuş üzümü eklenir. Biraz daha kavrulduktan sonra çok ince kıyılmış yeşil soğan ve ciğerler, nane, karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır.

Sarmanın Hazırlanışı
Gömlek sudan çıkartılır. Mutfak tezgâhına serilir, altı parça olacak biçimde bölünür. Her bir parçanın ortasına hazırlanan iç konur ve bir bohça gibi kapatılır. Hazırlanan bohçalar ters çevrilerek hafifçe yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sansı sürülür. Tepsiye Bir buçuk su bardağı su dökülür ve orta hararetteki fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.

Categories: Eskişehir Yemekleri